Τεχνικες προδιαγραφες για τα αγωνιστικα 4χ4
Σελίδα 1 από 1
Τεχνικες προδιαγραφες για τα αγωνιστικα 4χ4
Σε αυτή την ενότητα θα εμφανίζονται οι ισχύουσες Τεχνικες προδιαγραφες.
Αρχίζω με τη λιστα των ομολογκαρισμενων εξαρτηματων της ΕΛΠΑ.
http://ethea.elpa.gr/?cat_id=84&page_id=1659
Αρχίζω με τη λιστα των ομολογκαρισμενων εξαρτηματων της ΕΛΠΑ.
http://ethea.elpa.gr/?cat_id=84&page_id=1659
Απ: Τεχνικες προδιαγραφες για τα αγωνιστικα 4χ4
O τεχνικός κανονισμός trial του 2010
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ TRIAL ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ
1 ΟΡΙΣΜΟΙ
Οι αγώνες Τrial εκτός δρόμου δέχονται συμμετοχές αυτοκινήτων εκτός δρόμου, με άδεια κυκλοφορίας ή πινακίδες αγωνιστικές ΕΘΕΑ.
Αυτά τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι τετράτροχα και να διαθέτουν κίνηση και στους τέσσερις τροχούς μόνιμη ή κατ’ επιλογή.
Είναι υποχρέωση του οδηγού να δηλώσει την κατηγορία στην οποία θα συμμετάσχει το αυτοκίνητό του.
Ο οργανωτής, μπορεί να ελέγξει την νομιμότητα των οχημάτων καθόλη τη διάρκεια του αγώνα.
Οχήματα που δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ομάδας που έχει δηλώσει ο οδηγός, θα αποκλείονται από το συγκεκριμένο αγώνα με ενδεχόμενη περαιτέρω τιμωρία από την ΕΘΕΑ.
Είναι υποχρέωση του πληρώματος να επιδείξει στους τεχνικούς εφόρους και στελέχη του αγώνα ότι το όχημα του είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της ομάδας του, για όλη τη διάρκεια του αγώνα.
2 ΟΜΑΔΕΣ
Τα αυτοκίνητα υποδιαιρούνται στις παρακάτω ομάδες:
2.1 Ομάδα Normal (Κ0): Αυτοκίνητα σειράς παραγωγής, χωρίς καμία αλλαγή - βελτίωση
2.2 Ομάδα παραγωγής (Κ1): Αυτοκίνητα σειράς παραγωγής
2.3 Ομάδα βελτιωμένων (Κ2): Αυτοκίνητα σειράς παραγωγής, βελτιωμένα
2.4 Ομάδα πρωτότυπων (Κ3): Πρωτότυπα αυτοκίνητα
Οχήματα με λιγότερες τροποποιήσεις από αυτές που απαιτούνται ώστε να καταταχθούν στην ομάδα βελτιωμένων (Κ2) ή στην ομάδα πρωτοτύπων (Κ3), μπορούν, ύστερα από δήλωση του οδηγού στην δήλωση συμμετοχής, να χαρακτηριστούν σαν βελτιωμένα (Κ2) ή πρωτότυπα (Κ3) εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας των ομάδων αυτών.
H τελική κατάταξη ενός οχήματος σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες γίνεται στον έλεγχο εξακρίβωσης, μετά το πέρας του οποίου, οποιαδήποτε αλλαγή ομάδας απαγορεύεται.
3 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
3.1 Δακτύλιος για ρυμούλκηση
Ένας δακτύλιος ρυμούλκησης πρέπει να είναι τοποθετημένος εμπρός και πίσω σε όλα τα αυτοκίνητα.
3.2 Προφυλακτήρες
Στην Κ0, οι προφυλακτήρες πρέπει να είναι αυτοί του εργοστασίου χωρίς καμία παρέμβαση, προσθήκη, βελτίωση. Ο εμπρός προφυλακτήρας μπορεί να αφαιρεθεί στην Κ1. Στην Κ2, Κ3 δεν απαιτούνται προφυλακτήρες.
3.3 Εφεδρικοί τροχοί
Οι εφεδρικοί τροχοί του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που μεταφέρονται μέσα στο θάλαμο επιβατών, θα πρέπει να είναι σταθερά ασφαλισμένοι, με βάσεις που να αντέχουν επιταχύνσεις τουλάχιστον 5g.
Επιτρέπεται η τοποθέτηση σημείων πρόσδεσης / στερέωσης, στο θάλαμο.
4 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Για να επιτραπεί η εκκίνηση ενός αυτοκινήτου, σε οποιοδήποτε ομάδα και αν ανήκει, επιβάλλονται όλα τα μέτρα ασφαλείας που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό.
4.1 Ζώνες ασφαλείας
Για την ομάδα Κ0: είναι υποχρεωτική η εργοστασιακή ζώνη ασφαλείας.
Για την ομάδα Κ1: Τα αυτοκίνητα πρέπει να διαθέτουν ζώνες ασφαλείας 3 ή περισσοτέρων σημείων για τον οδηγό.
Για τις πιο πάνω κατηγορίες επιτρέπεται η αντικατάσταση ζωνών τριών σημείων, με τεσσάρων ή περισσότερων. Οι ζώνες αυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του
3
παραρτήματος J άρθρου 283.6 του ΔΑΚ. Συνιστάται η χρήση αναγνωρισμένων ζωνών σύμφωνα με το παράρτημα J άρθρο 283.6 του ΔΑΚ.
Για τις ομάδες Κ2, Κ3:
Είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση αναγνωρισμένων ζωνών ασφαλείας σύμφωνα με το παράρτημα J άρθρο 283.6 του ΔΑΚ.
4.2 Σύστημα πυρόσβεσης
Όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα χειροκίνητο πυροσβεστήρα, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Υλικό
Ελάχιστη συνολική ποσότητα
Πίεση
AFFF
2,4 λίτρα
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή ή 12 bar
FX G-TEC
2 κιλά
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή
Viro3
2 κιλά
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή
Zero 360
2 κιλά
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή
Σκόνη
2 κιλά
8 bar ελάχιστο, 13.5 bar μέγιστο
Στην περίπτωση χρήσης AFFF, ο πυροσβεστήρας θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος, με σύστημα ελέγχου της πίεσης του κατασβεστικού υλικού.
Πυροσβεστήρες θα γίνονται αποδεκτοί μόνο εφόσον είναι σύμφωνοι με τον παρόντα κανονισμό. Δεν γίνονται δεκτά άλλα υλικά πυρόσβεσης, σαν «ισοδύναμα» με τα ανωτέρω.
Τα παρακάτω θα πρέπει να αναφέρονται:
• Χωρητικότητα
• Είδος κατασβεστικού υλικού
• Βάρος ή όγκος κατασβεστικού υλικού
• Ημερομηνία επόμενου ελέγχου, που δεν πρέπει να είναι πάνω από δύο (2) έτη, μετά, είτε από την αρχική γόμωση, είτε από τον τελευταίο έλεγχο.
Ο πυροσβεστήρας θα πρέπει να είναι τοποθετημένος σταθερά στο αυτοκίνητο, οι στηρίξεις τους θα πρέπει να αντέχουν επιταχύνσεις 25g και να διαθέτουν σύστημα ταχείας ελευθέρωσης με μεταλλικά ελάσματα.
Θα πρέπει δε, να είναι σε τέτοιο σημείο που ο οδηγός και ο συνοδηγός να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς από τη θέση τους, δεμένοι με τις ζώνες.
Εφαρμογή: Σε όλες τις ομάδες
4.3 Τοξύλιο ασφάλειας (roll bar) και κλωβός ασφαλείας (Roll Cage)
4.3.1 Ομάδα Κ0 και Κ1
Τα ανοικτά αυτοκίνητα, καθώς και εκείνα με αφαιρούμενη οροφή (σκληρή ή μαλακή), που δεν έχουν τοξύλιο ασφαλείας εκ κατασκευής, υποχρεούνται να τοποθετήσουν τοξύλιο ασφάλειας. Στα εν λόγω αυτοκίνητα, ακόμα και αν έχουν εξ αρχής τοξύλιο ασφάλειας επιτρέπεται η εκ των υστέρων τοποθέτηση τοξυλίου ασφάλειας σύμφωνα με το παρόν άρθρο και το άρθρο 283.8 του Παραρτήματος J του ΔΑΚ. Τα αυτοκίνητα αυτά θα πρέπει να διαθέτουν ΔΤΤ.
Συνιστάτε στις ομάδες Κ0 και Κ1 η συμμόρφωση με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας σύμφωνα με το παράρτημα J άρθρο 283.
Σε περίπτωση χρήσης κλωβού ασφάλειας, είναι υποχρεωτικό ο οδηγός να φορά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα αναγνωρισμένο (από τη ΔΟΑ ή την ΕΕ) κράνος και ζώνη 4 σημείων ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αφρώδους υλικού ή άλλου προστατευτικού εξοπλισμού στα σημεία επαφής του κράνους με τον κλωβό ασφάλειας.
4
4.3.2 Ομάδα Κ2 και Κ3
Όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να φέρουν κλωβό ασφαλείας με προδιαγραφές υλικών σύμφωνα με το άρθρο 283.8 του παραρτήματος J του ΔΑΚ.
Τα αυτοκίνητα με αυτοφερόμενο πλαίσιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εσωτερικό κλωβό ασφαλείας με προδιαγραφές υλικών αλλά και μορφή / εγκατάσταση σύμφωνα με το άρθρο 283.8 του παραρτήματος J του ΔΑΚ.
Σε περίπτωση που το όχημα φέρει κλωβό ασφαλείας εκ κατασκευής με προδιαγραφές υλικών που διαφέρουν απο αυτές του παραρτήματος J, το αυτοκίνητο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει Δελτίο Τεχνικής Ταυτότητας. Για το 2010 μπορούν να συμμετέχουν, με την έγκριση του Τ.Ε., και χωρίς Δ.Τ.Τ.
Από 1/1/2012: ο κλωβός ασφαλείας θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές του παραρτήματος J, Άρθρο 283.
Σε περίπτωση χρήσης εσωτερικού κλωβού ασφάλειας, είναι υποχρεωτική η χρήση αφρώδους υλικού ή άλλου προστατευτικού εξοπλισμού στα σημεία επαφής του κράνους του οδηγού με τον κλωβό ασφάλειας σύμφωνα με το παράρτημα J, άρθρο 283-8.3.5
4.3.2.1 Μορφή κλωβού ασφαλείας για οχήματα με ξεχωριστό σασί τύπου σκάλας
Συνιστάται η χρήση εσωτερικού κλωβού ασφαλείας σύμφωνα με το παράρτημα J, άρθρο 283.8.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εξωτερικός ή εσω/έξω κλωβός ασφαλείας το όχημα θα πρέπει να εφοδιαστεί με Δελτίο Τεχνικής Ταυτότητας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθούν κατ’ ελάχιστο τα παρακάτω:
- Όλες οι στηρίξεις του κλωβού ασφαλείας θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο (σασί τύπου σκάλας) του οχήματος και θα πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές (πέδιλα / στήριξη) του παραρτήματος J, άρθρο 283.8.
- Κατ’ ελάχιστο θα πρέπει να υπάρχει: Κύριο τοξύλιο, Εμπρόσθιο τοξύλιο, Πλευρικό τοξύλιο, Διαγώνιο ή και οπίσθιο Τοξύλιο. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να είναι αφαιρούμενα, αλλά πάντα οι σύνδεσμοι τους θα πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές του παραρτήματος J 283.8 του ΔΑΚ. Αφαιρούμενοι σύνδεσμοι σύμφωνοι με τα σχήματα 283-37, 283-40, 283-43, 283-46 και 283-47 πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη σύνδεση προαιρετικών στοιχείων και ενισχύσεων, όπως περιγράφονται στο άρθρο 283-8.3.2.2, και απαγορεύονται για τη σύνδεση των πάνω τμημάτων του κύριου τοξυλίου, του εμπρόσθιου τοξυλίου, των πλευρικών τοξυλίων και των πλευρικών ημιτοξυλίων.
- Διαιρούμενο Κύριο Τοξύλιο: Επιτρέπεται (αλλά δε συνιστάται) το κύριο τοξύλιο να είναι διαιρούμενο μόνο στο σημείο το οποίο έρχεται σε επαφή με το αμάξωμα και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει και οπίσθιο τοξύλιο (το οποίο μπορεί και αυτό να είναι διαιρούμενο). Σε αυτή την περίπτωση η σύνδεση θα πρέπει να γίνεται με πέδιλα στήριξης / ένωσης και στα δύο τμήματα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των πέδιλων στήριξης της βάσης των τοξυλίων του παραρτήματος J, άρθρο 283.8.
Για την συμπλήρωση της μορφής των κλωβών ασφαλείας του παραρτήματος J, άρθρο 283.8 αναφέρονται τα παρακάτω:
5
Σχέδιο 1: Εσω-εξω κλωβός (Εμπρόσθιο και πλευρικό εξωτερικό, κύριο και οπίσθιο εσωτερικό)
Σχέδιο 2: Εξωτερικός κλωβός μονής καμπίνας πληρώματος
6
Σχέδιο 3: Εξωτερικός διαιρούμενος κλωβός Σχέδιο 4: Εσώ-εξω ημί-διαιρούμενος κλωβός μεγάλου μήκους (Εμπρόσθιο και πλευρικό εξωτερικό τοξύλιο, εσωτερικό μονοκόματο κύριο τοξύλιο, οπίσθια εσωτερικά τοξύλια)
7
Σχέδιο 5: Εξωτερικός κλωβός μεγάλου μήκους ημιδιαιρούμενος με εσωτερικό μονοκόματο κύριο τοξύλιο ασφαλείας
4.4 Καθίσματα
Στην Ομάδα Κ0: Είναι υποχρεωτική η χρήση των εργοστασιακών καθισμάτων και βάσεων αυτών.
Στην Ομάδα Κ1: Συνιστάται η χρήση αναγνωρισμένων καθισμάτων σύμφωνα με το άρθρο 283.20 του παραρτήματος J του ΔΑΚ.
Στις Ομάδες Κ2 και Κ3: είναι υποχρεωτική η χρήση αναγνωρισμένων καθισμάτων και βάσεων στήριξης αυτών σύμφωνα με το άρθρο 283.19 του παραρτήματος J του ΔΑΚ. Ειδικά για το 2010 θα γίνονται δεκτά καθίσματα και ζώνες με ληγμένη ημερομηνία.
4.5 Γενικός διακόπτης ηλεκτρικού κυκλώματος
O γενικός διακόπτης ηλεκτρικού κυκλώματος πρέπει να απομονώνει όλα τα ηλεκτρικά κυκλώματα (μπαταρία, εναλλακτήρα ή δυναμό, φώτα, κλάξον, ανάφλεξη, ηλεκτρικά αξεσουάρ κλπ) και επίσης πρέπει να σταματάει τη λειτουργία του κινητήρα.
Για κινητήρες diesel που έχουν μπέκ μη ηλεκτρονικά ελεγχόμενα ο γενικός διακόπτης ρεύματος πρέπει να συνδεθεί με μία συσκευή που να κόβει την τροφοδοσία του κινητήρα.
Aυτός ο διακόπτης πρέπει να είναι αντισπινθηρικός και πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό του αυτοκινήτου.
Όσον αφορά την εξωτερική του χρήση για τα κλειστά αυτοκίνητα πρέπει υποχρεωτικά να ενεργοποιείται από τη βάση του παρμπρίζ,
8
H σήμανσή του πρέπει να είναι ευκρινής, με ένα κόκκινο σχήμα αστραπής σε μπλε τρίγωνο με λευκό πλαίσιο και πλευρά μήκους 12 cm. Aυτή η εξωτερική ενεργοποίηση αφορά μόνον τα κλειστά αυτοκίνητα.
Εφαρμογή: ομάδες Κ2, Κ3
5 ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΑΣ NORMAL (Κ0)
Στην ομάδα Normal (Κ0) μπορούν να συμμετέχουν αυτοκίνητα παραγωγής με κίνηση στους τέσσερις τροχούς μόνιμη ή κατ’ επιλογήν, χωρίς αλλαγή, προσθήκη, βελτίωση, πέραν από αυτές που επιτρέπονται από τον παρόντα κανονισμό.
Για οποιαδήποτε αλλαγή, προσθήκη, βελτίωση που μπορεί να προκύψει αμφιβολία, ο συμμετέχων είναι υποχρεωμένος να φέρει επίσημα έγγραφα (όχι φωτοαντίγραφα), που να αποδεικνύουν ότι ο πρόσθετος εξοπλισμός, βελτίωση, αλλαγή παρέχεται από τον κατασκευαστή σε μορφή μαζικής παραγωγής.
5.1 Διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης
Τα αυτοκίνητα θα πρέπει να μην έχουν οποιουδήποτε τύπου (πχ. με δισκάκια ή «locker») διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, είτε στον εμπρός είτε στον πίσω άξονα.
5.2 Ελαστικά
Τα ελαστικά μπορούν να αλλαχθούν με άλλα, διαφορετικού τύπου ή διάστασης, με την προϋπόθεση να χωρούν στα εργοστασιακά φτερά και στους θόλους και να μην προεξέχουν από το αμάξωμα. Τα ελαστικά αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται στις εργοστασιακές ζάντες χωρίς κανενός είδους τροποποίηση.
5.3 Πρόσθετα
Επιτρέπεται η τοποθέτηση εξωτερικής εισαγωγής αέρα (snorkel) καθώς και πλαϊνών σκαλοπατιών.
6 ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Κ1)
6.1 Γενικά
Στην ομάδα παραγωγής (Κ1) μπορούν να συμμετέχουν αυτοκίνητα παραγωγής με κίνηση στους τέσσερις τροχούς μόνιμη ή κατ’ επιλογήν, με ή χωρίς βοηθητικό κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού σχέσεων («αργά» – «γρήγορα»), χωρίς αλλαγή, προσθήκη, βελτίωση, πέραν από αυτές που επιτρέπονται από τον παρόντα κανονισμό.
Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται:
α. Να τροποποιηθούν ή να αλλαχθούν τα σημεία στήριξης της ανάρτησης στους άξονες και στο αμάξωμα
β. Να τροποποιηθούν, να αλλαχθούν ή να προστεθούν βραχίονες ή οποιαδήποτε άλλα εξαρτήματα της ανάρτησης
γ. Να γίνουν τροποποιήσεις στο αμάξωμα, στους θόλους και στα φτερά του αυτοκινήτου.
δ. Να αλλαχθεί η θέση στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση ύπαρξης πρόσθετου ρεζερβουάρ, αυτό θα πρέπει να είναι άδειο κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας.
Για οποιαδήποτε αλλαγή, προσθήκη, βελτίωση που μπορεί να προκύψει αμφιβολία, ο συμμετέχων είναι υποχρεωμένος να φέρει επίσημα έγγραφα (όχι φωτοαντίγραφα), που να αποδεικνύουν ότι ο πρόσθετος εξοπλισμός, βελτίωση, αλλαγή παρέχεται από τον κατασκευαστή σε μορφή μαζικής παραγωγής.
6.2 Διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης
Επιτρέπεται το πολύ ένα οποιουδήποτε τύπου (πχ. με δισκάκια ή «locker» ή με οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σύστημα ενεργοποίησης) διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, είτε στον εμπρός είτε στον πίσω άξονα.
Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο διαθέτει οποιουδήποτε τύπου διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης και στον εμπρός και στον πίσω άξονα, κατατάσσεται αυτόματα στην ομάδα Κ2.
6.3 Ελαστικά
9
Τα ελαστικά μπορούν να αλλαχθούν με άλλα, διαφορετικού τύπου ή διάστασης, με την προϋπόθεση να χωρούν στα εργοστασιακά φτερά και στους θόλους και να μην προεξέχουν από το αμάξωμα.
6.4 Κιβώτιο ταχυτήτων και κεντρικό
Η επιλογή των σχέσεων του κιβωτίου ταχυτήτων και του κεντρικού κιβωτίου υποπολλαπλασιασμού είναι ελεύθερη.
6.5 Κινητήρας
Επιτρέπεται η αντικατάσταση του κινητήρα με άλλον, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός διατίθεται στην εργοστασιακή γκάμα του μοντέλου. Επιτρέπεται η τοποθέτηση εξωτερικής εισαγωγής αέρα, snorkel.
6.6 Αναρτήσεις, αμορτισέρ και ελατήρια / σούστες
Aμορτισέρ: Eίναι ελεύθερα με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός τους, ο τύπος τους (τηλεσκοπικά, με μπράτσο κλπ), η αρχή λειτουργίας τους (υδραυλικά, τριβής, μικτά κλπ) και τα σημεία στήριξής τους παραμένουν αμετάβλητα.
Όσον αφορά την αρχή λειτουργίας των αμορτισέρ αερίου αυτά εξομοιώνονται με υδραυλικά.
Τα ελατήρια είναι ελεύθερα, διατηρώντας όμως τον τύπο τους (πχ. ελικοειδή ή σούστες) και τα σημεία στήριξής τους. Ο αριθμός τους είναι ελεύθερος, άρα ένα ελατήριο μπορεί να αντικατασταθεί από δύο εν σειρά ελατήρια ή να προστεθούν ή να αφαιρεθούν φύλλα σούστας.
Με σκοπό την αύξηση του ύψους της ανάρτησης, επιτρέπεται η τροποποίηση των δακτυλιδιών συγκράτησης των σουστών (σκουλαρίκια), καθώς και η χρήση προσθηκών στα ελατήρια.
6.7 Αμάξωμα
Με σκοπό την αύξηση του ύψους, επιτρέπεται η ανύψωση του αμαξώματος από το σασί (Body Lift) μέχρι 5 εκατοστά, επιπρόσθετα από την εργοστασιακή ανύψωση.
7 ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΑΣ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΩΝ (Κ2)
Στην ομάδα βελτιωμένων (Κ2) μπορούν να συμμετέχουν αυτοκίνητα παραγωγής βελτιωμένα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς μόνιμη ή κατ’ επιλογήν, με ή χωρίς βοηθητικό κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού σχέσεων («αργά» – «γρήγορα»).
Σε αυτή την κατηγορία, το αμάξωμα, το σασί και τα μηχανικά μέρη μπορούν να τροποποιηθούν ελεύθερα, εκτός των παρακάτω, που απαγορεύονται:
α. Η τοποθέτηση συστήματος διεύθυνσης στους πίσω τροχούς.
β. Η χρήση νίτρο στο σύστημα τροφοδοσίας.
γ. Η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ καυσίμου στο χώρο επιβατών ή η προεξοχή του από το αμάξωμα. Η θέση του θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη διατρέχει κίνδυνο ο οδηγός ή άλλος σε περίπτωση σύγκρουσης ή ανατροπής.
8 ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ (Κ3)
Στην ομάδα πρωτοτύπων (Κ3) εντάσσονται τα αυτοκίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις των ομάδων Παραγωγής (Κ1) ή Βελτιωμένων (Κ2), συμφωνούν με τους κανονισμούς ασφαλείας της ομάδας Κ3 και επιπλέον έχουν έστω και ένα από τα παρακάτω:
α. Πάνω από τριάντα πέντε ίντσες διάμετρο (35”) ελαστικά, σύμφωνα με τα ανάγλυφα στοιχεία που αναφέρει ο κατασκευαστής στο ελαστικό.
β. Μετατροπή της ανάρτησης από σούστες σε ελατήρια ή το αντίστροφο.
γ. Μετατροπή της ανάρτησης από ελατήρια σε ελατήρια πάνω στο αμορτισέρ (coil over).
δ. Ανάρτηση τύπου “Quarter Elliptical” ή “¾ Elliptical”.
ε. Μετατροπή από ανεξάρτητη ανάρτηση σε άκαμπτους άξονες ή το αντίθετο.
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ TRIAL ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ
1 ΟΡΙΣΜΟΙ
Οι αγώνες Τrial εκτός δρόμου δέχονται συμμετοχές αυτοκινήτων εκτός δρόμου, με άδεια κυκλοφορίας ή πινακίδες αγωνιστικές ΕΘΕΑ.
Αυτά τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι τετράτροχα και να διαθέτουν κίνηση και στους τέσσερις τροχούς μόνιμη ή κατ’ επιλογή.
Είναι υποχρέωση του οδηγού να δηλώσει την κατηγορία στην οποία θα συμμετάσχει το αυτοκίνητό του.
Ο οργανωτής, μπορεί να ελέγξει την νομιμότητα των οχημάτων καθόλη τη διάρκεια του αγώνα.
Οχήματα που δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ομάδας που έχει δηλώσει ο οδηγός, θα αποκλείονται από το συγκεκριμένο αγώνα με ενδεχόμενη περαιτέρω τιμωρία από την ΕΘΕΑ.
Είναι υποχρέωση του πληρώματος να επιδείξει στους τεχνικούς εφόρους και στελέχη του αγώνα ότι το όχημα του είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της ομάδας του, για όλη τη διάρκεια του αγώνα.
2 ΟΜΑΔΕΣ
Τα αυτοκίνητα υποδιαιρούνται στις παρακάτω ομάδες:
2.1 Ομάδα Normal (Κ0): Αυτοκίνητα σειράς παραγωγής, χωρίς καμία αλλαγή - βελτίωση
2.2 Ομάδα παραγωγής (Κ1): Αυτοκίνητα σειράς παραγωγής
2.3 Ομάδα βελτιωμένων (Κ2): Αυτοκίνητα σειράς παραγωγής, βελτιωμένα
2.4 Ομάδα πρωτότυπων (Κ3): Πρωτότυπα αυτοκίνητα
Οχήματα με λιγότερες τροποποιήσεις από αυτές που απαιτούνται ώστε να καταταχθούν στην ομάδα βελτιωμένων (Κ2) ή στην ομάδα πρωτοτύπων (Κ3), μπορούν, ύστερα από δήλωση του οδηγού στην δήλωση συμμετοχής, να χαρακτηριστούν σαν βελτιωμένα (Κ2) ή πρωτότυπα (Κ3) εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας των ομάδων αυτών.
H τελική κατάταξη ενός οχήματος σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες γίνεται στον έλεγχο εξακρίβωσης, μετά το πέρας του οποίου, οποιαδήποτε αλλαγή ομάδας απαγορεύεται.
3 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
3.1 Δακτύλιος για ρυμούλκηση
Ένας δακτύλιος ρυμούλκησης πρέπει να είναι τοποθετημένος εμπρός και πίσω σε όλα τα αυτοκίνητα.
3.2 Προφυλακτήρες
Στην Κ0, οι προφυλακτήρες πρέπει να είναι αυτοί του εργοστασίου χωρίς καμία παρέμβαση, προσθήκη, βελτίωση. Ο εμπρός προφυλακτήρας μπορεί να αφαιρεθεί στην Κ1. Στην Κ2, Κ3 δεν απαιτούνται προφυλακτήρες.
3.3 Εφεδρικοί τροχοί
Οι εφεδρικοί τροχοί του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που μεταφέρονται μέσα στο θάλαμο επιβατών, θα πρέπει να είναι σταθερά ασφαλισμένοι, με βάσεις που να αντέχουν επιταχύνσεις τουλάχιστον 5g.
Επιτρέπεται η τοποθέτηση σημείων πρόσδεσης / στερέωσης, στο θάλαμο.
4 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Για να επιτραπεί η εκκίνηση ενός αυτοκινήτου, σε οποιοδήποτε ομάδα και αν ανήκει, επιβάλλονται όλα τα μέτρα ασφαλείας που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό.
4.1 Ζώνες ασφαλείας
Για την ομάδα Κ0: είναι υποχρεωτική η εργοστασιακή ζώνη ασφαλείας.
Για την ομάδα Κ1: Τα αυτοκίνητα πρέπει να διαθέτουν ζώνες ασφαλείας 3 ή περισσοτέρων σημείων για τον οδηγό.
Για τις πιο πάνω κατηγορίες επιτρέπεται η αντικατάσταση ζωνών τριών σημείων, με τεσσάρων ή περισσότερων. Οι ζώνες αυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του
3
παραρτήματος J άρθρου 283.6 του ΔΑΚ. Συνιστάται η χρήση αναγνωρισμένων ζωνών σύμφωνα με το παράρτημα J άρθρο 283.6 του ΔΑΚ.
Για τις ομάδες Κ2, Κ3:
Είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση αναγνωρισμένων ζωνών ασφαλείας σύμφωνα με το παράρτημα J άρθρο 283.6 του ΔΑΚ.
4.2 Σύστημα πυρόσβεσης
Όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα χειροκίνητο πυροσβεστήρα, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Υλικό
Ελάχιστη συνολική ποσότητα
Πίεση
AFFF
2,4 λίτρα
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή ή 12 bar
FX G-TEC
2 κιλά
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή
Viro3
2 κιλά
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή
Zero 360
2 κιλά
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή
Σκόνη
2 κιλά
8 bar ελάχιστο, 13.5 bar μέγιστο
Στην περίπτωση χρήσης AFFF, ο πυροσβεστήρας θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος, με σύστημα ελέγχου της πίεσης του κατασβεστικού υλικού.
Πυροσβεστήρες θα γίνονται αποδεκτοί μόνο εφόσον είναι σύμφωνοι με τον παρόντα κανονισμό. Δεν γίνονται δεκτά άλλα υλικά πυρόσβεσης, σαν «ισοδύναμα» με τα ανωτέρω.
Τα παρακάτω θα πρέπει να αναφέρονται:
• Χωρητικότητα
• Είδος κατασβεστικού υλικού
• Βάρος ή όγκος κατασβεστικού υλικού
• Ημερομηνία επόμενου ελέγχου, που δεν πρέπει να είναι πάνω από δύο (2) έτη, μετά, είτε από την αρχική γόμωση, είτε από τον τελευταίο έλεγχο.
Ο πυροσβεστήρας θα πρέπει να είναι τοποθετημένος σταθερά στο αυτοκίνητο, οι στηρίξεις τους θα πρέπει να αντέχουν επιταχύνσεις 25g και να διαθέτουν σύστημα ταχείας ελευθέρωσης με μεταλλικά ελάσματα.
Θα πρέπει δε, να είναι σε τέτοιο σημείο που ο οδηγός και ο συνοδηγός να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς από τη θέση τους, δεμένοι με τις ζώνες.
Εφαρμογή: Σε όλες τις ομάδες
4.3 Τοξύλιο ασφάλειας (roll bar) και κλωβός ασφαλείας (Roll Cage)
4.3.1 Ομάδα Κ0 και Κ1
Τα ανοικτά αυτοκίνητα, καθώς και εκείνα με αφαιρούμενη οροφή (σκληρή ή μαλακή), που δεν έχουν τοξύλιο ασφαλείας εκ κατασκευής, υποχρεούνται να τοποθετήσουν τοξύλιο ασφάλειας. Στα εν λόγω αυτοκίνητα, ακόμα και αν έχουν εξ αρχής τοξύλιο ασφάλειας επιτρέπεται η εκ των υστέρων τοποθέτηση τοξυλίου ασφάλειας σύμφωνα με το παρόν άρθρο και το άρθρο 283.8 του Παραρτήματος J του ΔΑΚ. Τα αυτοκίνητα αυτά θα πρέπει να διαθέτουν ΔΤΤ.
Συνιστάτε στις ομάδες Κ0 και Κ1 η συμμόρφωση με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας σύμφωνα με το παράρτημα J άρθρο 283.
Σε περίπτωση χρήσης κλωβού ασφάλειας, είναι υποχρεωτικό ο οδηγός να φορά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα αναγνωρισμένο (από τη ΔΟΑ ή την ΕΕ) κράνος και ζώνη 4 σημείων ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αφρώδους υλικού ή άλλου προστατευτικού εξοπλισμού στα σημεία επαφής του κράνους με τον κλωβό ασφάλειας.
4
4.3.2 Ομάδα Κ2 και Κ3
Όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να φέρουν κλωβό ασφαλείας με προδιαγραφές υλικών σύμφωνα με το άρθρο 283.8 του παραρτήματος J του ΔΑΚ.
Τα αυτοκίνητα με αυτοφερόμενο πλαίσιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εσωτερικό κλωβό ασφαλείας με προδιαγραφές υλικών αλλά και μορφή / εγκατάσταση σύμφωνα με το άρθρο 283.8 του παραρτήματος J του ΔΑΚ.
Σε περίπτωση που το όχημα φέρει κλωβό ασφαλείας εκ κατασκευής με προδιαγραφές υλικών που διαφέρουν απο αυτές του παραρτήματος J, το αυτοκίνητο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει Δελτίο Τεχνικής Ταυτότητας. Για το 2010 μπορούν να συμμετέχουν, με την έγκριση του Τ.Ε., και χωρίς Δ.Τ.Τ.
Από 1/1/2012: ο κλωβός ασφαλείας θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές του παραρτήματος J, Άρθρο 283.
Σε περίπτωση χρήσης εσωτερικού κλωβού ασφάλειας, είναι υποχρεωτική η χρήση αφρώδους υλικού ή άλλου προστατευτικού εξοπλισμού στα σημεία επαφής του κράνους του οδηγού με τον κλωβό ασφάλειας σύμφωνα με το παράρτημα J, άρθρο 283-8.3.5
4.3.2.1 Μορφή κλωβού ασφαλείας για οχήματα με ξεχωριστό σασί τύπου σκάλας
Συνιστάται η χρήση εσωτερικού κλωβού ασφαλείας σύμφωνα με το παράρτημα J, άρθρο 283.8.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εξωτερικός ή εσω/έξω κλωβός ασφαλείας το όχημα θα πρέπει να εφοδιαστεί με Δελτίο Τεχνικής Ταυτότητας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθούν κατ’ ελάχιστο τα παρακάτω:
- Όλες οι στηρίξεις του κλωβού ασφαλείας θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο (σασί τύπου σκάλας) του οχήματος και θα πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές (πέδιλα / στήριξη) του παραρτήματος J, άρθρο 283.8.
- Κατ’ ελάχιστο θα πρέπει να υπάρχει: Κύριο τοξύλιο, Εμπρόσθιο τοξύλιο, Πλευρικό τοξύλιο, Διαγώνιο ή και οπίσθιο Τοξύλιο. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να είναι αφαιρούμενα, αλλά πάντα οι σύνδεσμοι τους θα πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές του παραρτήματος J 283.8 του ΔΑΚ. Αφαιρούμενοι σύνδεσμοι σύμφωνοι με τα σχήματα 283-37, 283-40, 283-43, 283-46 και 283-47 πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη σύνδεση προαιρετικών στοιχείων και ενισχύσεων, όπως περιγράφονται στο άρθρο 283-8.3.2.2, και απαγορεύονται για τη σύνδεση των πάνω τμημάτων του κύριου τοξυλίου, του εμπρόσθιου τοξυλίου, των πλευρικών τοξυλίων και των πλευρικών ημιτοξυλίων.
- Διαιρούμενο Κύριο Τοξύλιο: Επιτρέπεται (αλλά δε συνιστάται) το κύριο τοξύλιο να είναι διαιρούμενο μόνο στο σημείο το οποίο έρχεται σε επαφή με το αμάξωμα και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει και οπίσθιο τοξύλιο (το οποίο μπορεί και αυτό να είναι διαιρούμενο). Σε αυτή την περίπτωση η σύνδεση θα πρέπει να γίνεται με πέδιλα στήριξης / ένωσης και στα δύο τμήματα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των πέδιλων στήριξης της βάσης των τοξυλίων του παραρτήματος J, άρθρο 283.8.
Για την συμπλήρωση της μορφής των κλωβών ασφαλείας του παραρτήματος J, άρθρο 283.8 αναφέρονται τα παρακάτω:
5
Σχέδιο 1: Εσω-εξω κλωβός (Εμπρόσθιο και πλευρικό εξωτερικό, κύριο και οπίσθιο εσωτερικό)
Σχέδιο 2: Εξωτερικός κλωβός μονής καμπίνας πληρώματος
6
Σχέδιο 3: Εξωτερικός διαιρούμενος κλωβός Σχέδιο 4: Εσώ-εξω ημί-διαιρούμενος κλωβός μεγάλου μήκους (Εμπρόσθιο και πλευρικό εξωτερικό τοξύλιο, εσωτερικό μονοκόματο κύριο τοξύλιο, οπίσθια εσωτερικά τοξύλια)
7
Σχέδιο 5: Εξωτερικός κλωβός μεγάλου μήκους ημιδιαιρούμενος με εσωτερικό μονοκόματο κύριο τοξύλιο ασφαλείας
4.4 Καθίσματα
Στην Ομάδα Κ0: Είναι υποχρεωτική η χρήση των εργοστασιακών καθισμάτων και βάσεων αυτών.
Στην Ομάδα Κ1: Συνιστάται η χρήση αναγνωρισμένων καθισμάτων σύμφωνα με το άρθρο 283.20 του παραρτήματος J του ΔΑΚ.
Στις Ομάδες Κ2 και Κ3: είναι υποχρεωτική η χρήση αναγνωρισμένων καθισμάτων και βάσεων στήριξης αυτών σύμφωνα με το άρθρο 283.19 του παραρτήματος J του ΔΑΚ. Ειδικά για το 2010 θα γίνονται δεκτά καθίσματα και ζώνες με ληγμένη ημερομηνία.
4.5 Γενικός διακόπτης ηλεκτρικού κυκλώματος
O γενικός διακόπτης ηλεκτρικού κυκλώματος πρέπει να απομονώνει όλα τα ηλεκτρικά κυκλώματα (μπαταρία, εναλλακτήρα ή δυναμό, φώτα, κλάξον, ανάφλεξη, ηλεκτρικά αξεσουάρ κλπ) και επίσης πρέπει να σταματάει τη λειτουργία του κινητήρα.
Για κινητήρες diesel που έχουν μπέκ μη ηλεκτρονικά ελεγχόμενα ο γενικός διακόπτης ρεύματος πρέπει να συνδεθεί με μία συσκευή που να κόβει την τροφοδοσία του κινητήρα.
Aυτός ο διακόπτης πρέπει να είναι αντισπινθηρικός και πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό του αυτοκινήτου.
Όσον αφορά την εξωτερική του χρήση για τα κλειστά αυτοκίνητα πρέπει υποχρεωτικά να ενεργοποιείται από τη βάση του παρμπρίζ,
8
H σήμανσή του πρέπει να είναι ευκρινής, με ένα κόκκινο σχήμα αστραπής σε μπλε τρίγωνο με λευκό πλαίσιο και πλευρά μήκους 12 cm. Aυτή η εξωτερική ενεργοποίηση αφορά μόνον τα κλειστά αυτοκίνητα.
Εφαρμογή: ομάδες Κ2, Κ3
5 ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΑΣ NORMAL (Κ0)
Στην ομάδα Normal (Κ0) μπορούν να συμμετέχουν αυτοκίνητα παραγωγής με κίνηση στους τέσσερις τροχούς μόνιμη ή κατ’ επιλογήν, χωρίς αλλαγή, προσθήκη, βελτίωση, πέραν από αυτές που επιτρέπονται από τον παρόντα κανονισμό.
Για οποιαδήποτε αλλαγή, προσθήκη, βελτίωση που μπορεί να προκύψει αμφιβολία, ο συμμετέχων είναι υποχρεωμένος να φέρει επίσημα έγγραφα (όχι φωτοαντίγραφα), που να αποδεικνύουν ότι ο πρόσθετος εξοπλισμός, βελτίωση, αλλαγή παρέχεται από τον κατασκευαστή σε μορφή μαζικής παραγωγής.
5.1 Διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης
Τα αυτοκίνητα θα πρέπει να μην έχουν οποιουδήποτε τύπου (πχ. με δισκάκια ή «locker») διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, είτε στον εμπρός είτε στον πίσω άξονα.
5.2 Ελαστικά
Τα ελαστικά μπορούν να αλλαχθούν με άλλα, διαφορετικού τύπου ή διάστασης, με την προϋπόθεση να χωρούν στα εργοστασιακά φτερά και στους θόλους και να μην προεξέχουν από το αμάξωμα. Τα ελαστικά αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται στις εργοστασιακές ζάντες χωρίς κανενός είδους τροποποίηση.
5.3 Πρόσθετα
Επιτρέπεται η τοποθέτηση εξωτερικής εισαγωγής αέρα (snorkel) καθώς και πλαϊνών σκαλοπατιών.
6 ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Κ1)
6.1 Γενικά
Στην ομάδα παραγωγής (Κ1) μπορούν να συμμετέχουν αυτοκίνητα παραγωγής με κίνηση στους τέσσερις τροχούς μόνιμη ή κατ’ επιλογήν, με ή χωρίς βοηθητικό κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού σχέσεων («αργά» – «γρήγορα»), χωρίς αλλαγή, προσθήκη, βελτίωση, πέραν από αυτές που επιτρέπονται από τον παρόντα κανονισμό.
Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται:
α. Να τροποποιηθούν ή να αλλαχθούν τα σημεία στήριξης της ανάρτησης στους άξονες και στο αμάξωμα
β. Να τροποποιηθούν, να αλλαχθούν ή να προστεθούν βραχίονες ή οποιαδήποτε άλλα εξαρτήματα της ανάρτησης
γ. Να γίνουν τροποποιήσεις στο αμάξωμα, στους θόλους και στα φτερά του αυτοκινήτου.
δ. Να αλλαχθεί η θέση στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση ύπαρξης πρόσθετου ρεζερβουάρ, αυτό θα πρέπει να είναι άδειο κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας.
Για οποιαδήποτε αλλαγή, προσθήκη, βελτίωση που μπορεί να προκύψει αμφιβολία, ο συμμετέχων είναι υποχρεωμένος να φέρει επίσημα έγγραφα (όχι φωτοαντίγραφα), που να αποδεικνύουν ότι ο πρόσθετος εξοπλισμός, βελτίωση, αλλαγή παρέχεται από τον κατασκευαστή σε μορφή μαζικής παραγωγής.
6.2 Διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης
Επιτρέπεται το πολύ ένα οποιουδήποτε τύπου (πχ. με δισκάκια ή «locker» ή με οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σύστημα ενεργοποίησης) διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, είτε στον εμπρός είτε στον πίσω άξονα.
Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο διαθέτει οποιουδήποτε τύπου διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης και στον εμπρός και στον πίσω άξονα, κατατάσσεται αυτόματα στην ομάδα Κ2.
6.3 Ελαστικά
9
Τα ελαστικά μπορούν να αλλαχθούν με άλλα, διαφορετικού τύπου ή διάστασης, με την προϋπόθεση να χωρούν στα εργοστασιακά φτερά και στους θόλους και να μην προεξέχουν από το αμάξωμα.
6.4 Κιβώτιο ταχυτήτων και κεντρικό
Η επιλογή των σχέσεων του κιβωτίου ταχυτήτων και του κεντρικού κιβωτίου υποπολλαπλασιασμού είναι ελεύθερη.
6.5 Κινητήρας
Επιτρέπεται η αντικατάσταση του κινητήρα με άλλον, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός διατίθεται στην εργοστασιακή γκάμα του μοντέλου. Επιτρέπεται η τοποθέτηση εξωτερικής εισαγωγής αέρα, snorkel.
6.6 Αναρτήσεις, αμορτισέρ και ελατήρια / σούστες
Aμορτισέρ: Eίναι ελεύθερα με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός τους, ο τύπος τους (τηλεσκοπικά, με μπράτσο κλπ), η αρχή λειτουργίας τους (υδραυλικά, τριβής, μικτά κλπ) και τα σημεία στήριξής τους παραμένουν αμετάβλητα.
Όσον αφορά την αρχή λειτουργίας των αμορτισέρ αερίου αυτά εξομοιώνονται με υδραυλικά.
Τα ελατήρια είναι ελεύθερα, διατηρώντας όμως τον τύπο τους (πχ. ελικοειδή ή σούστες) και τα σημεία στήριξής τους. Ο αριθμός τους είναι ελεύθερος, άρα ένα ελατήριο μπορεί να αντικατασταθεί από δύο εν σειρά ελατήρια ή να προστεθούν ή να αφαιρεθούν φύλλα σούστας.
Με σκοπό την αύξηση του ύψους της ανάρτησης, επιτρέπεται η τροποποίηση των δακτυλιδιών συγκράτησης των σουστών (σκουλαρίκια), καθώς και η χρήση προσθηκών στα ελατήρια.
6.7 Αμάξωμα
Με σκοπό την αύξηση του ύψους, επιτρέπεται η ανύψωση του αμαξώματος από το σασί (Body Lift) μέχρι 5 εκατοστά, επιπρόσθετα από την εργοστασιακή ανύψωση.
7 ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΑΣ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΩΝ (Κ2)
Στην ομάδα βελτιωμένων (Κ2) μπορούν να συμμετέχουν αυτοκίνητα παραγωγής βελτιωμένα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς μόνιμη ή κατ’ επιλογήν, με ή χωρίς βοηθητικό κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού σχέσεων («αργά» – «γρήγορα»).
Σε αυτή την κατηγορία, το αμάξωμα, το σασί και τα μηχανικά μέρη μπορούν να τροποποιηθούν ελεύθερα, εκτός των παρακάτω, που απαγορεύονται:
α. Η τοποθέτηση συστήματος διεύθυνσης στους πίσω τροχούς.
β. Η χρήση νίτρο στο σύστημα τροφοδοσίας.
γ. Η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ καυσίμου στο χώρο επιβατών ή η προεξοχή του από το αμάξωμα. Η θέση του θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη διατρέχει κίνδυνο ο οδηγός ή άλλος σε περίπτωση σύγκρουσης ή ανατροπής.
8 ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ (Κ3)
Στην ομάδα πρωτοτύπων (Κ3) εντάσσονται τα αυτοκίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις των ομάδων Παραγωγής (Κ1) ή Βελτιωμένων (Κ2), συμφωνούν με τους κανονισμούς ασφαλείας της ομάδας Κ3 και επιπλέον έχουν έστω και ένα από τα παρακάτω:
α. Πάνω από τριάντα πέντε ίντσες διάμετρο (35”) ελαστικά, σύμφωνα με τα ανάγλυφα στοιχεία που αναφέρει ο κατασκευαστής στο ελαστικό.
β. Μετατροπή της ανάρτησης από σούστες σε ελατήρια ή το αντίστροφο.
γ. Μετατροπή της ανάρτησης από ελατήρια σε ελατήρια πάνω στο αμορτισέρ (coil over).
δ. Ανάρτηση τύπου “Quarter Elliptical” ή “¾ Elliptical”.
ε. Μετατροπή από ανεξάρτητη ανάρτηση σε άκαμπτους άξονες ή το αντίθετο.
Απ: Τεχνικες προδιαγραφες για τα αγωνιστικα 4χ4
Οι φιλοι που εχουν λιγότερη επαφή με το χώρο των αγώνων και πιθανόν ψαχνουν στο internet για προδιαγραφές, να μή μπερδευτούν με την λεγόμενη ΕΟΤΑ.
Αυτή η 'Ομοσπονδια' δεν υπαρχει , δεν δημιουργήθηκε ποτέ !!
Ισχύουν μονο οι κανονισμοί της ΕΘΕΑ και από φετος της ΟΜΑΕ.
Αυτή η 'Ομοσπονδια' δεν υπαρχει , δεν δημιουργήθηκε ποτέ !!
Ισχύουν μονο οι κανονισμοί της ΕΘΕΑ και από φετος της ΟΜΑΕ.
Απ: Τεχνικες προδιαγραφες για τα αγωνιστικα 4χ4
το παρακάτω link οδηγει στο forum www.to4x4.gr του Σταθη.
Ειναι οι μαζεμένοι οι τελευταίοι κανονισμοί και ειδικά ο j283 , που αναφέρεται στα κλουβιά , σημεία πρόσδεσης των ζωνών κ.λ.π.
http://to4x4.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=31&t=2019
Ειδικά οι καινούργιοι φίλοι πρέπει να μελετήσουν τον J283 !!
Για απορίες , εδώ ειμαστε , και εγώ και ο Πανος και η Δήμητρα !!
Ειναι οι μαζεμένοι οι τελευταίοι κανονισμοί και ειδικά ο j283 , που αναφέρεται στα κλουβιά , σημεία πρόσδεσης των ζωνών κ.λ.π.
http://to4x4.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=31&t=2019
Ειδικά οι καινούργιοι φίλοι πρέπει να μελετήσουν τον J283 !!
Για απορίες , εδώ ειμαστε , και εγώ και ο Πανος και η Δήμητρα !!
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τρι Φεβ 18, 2014 3:49 pm από godcap
» 3gp Desi 18 Videos Com
Σαβ Φεβ 15, 2014 8:32 pm από godcap
» ωραιο avatar
Πεμ Αυγ 09, 2012 11:34 am από iason
» 1 ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΝΗΣΙ ΟΝΕΙΡΩΝ
Πεμ Ιουλ 07, 2011 4:23 pm από vagelis sami
» Aλλαγη πλατφορμας!
Τετ Ιουν 29, 2011 12:22 am από manos
» EVIA Rally Raid 2011
Τρι Ιουν 21, 2011 9:35 am από mitsos
» jimny trayback
Πεμ Ιουν 02, 2011 8:30 pm από BK90
» Trial στην Αρτα , 29.5.2011
Δευ Μάης 30, 2011 9:04 pm από johnmlrs
» trial Αρτα 2011
Κυρ Μάης 29, 2011 11:20 pm από manos